Wytyczne ministerstwa dla obiektów usługowych i handlowych

 

Jeśli jeszcze nie zamknąłeś swojej nauki jazdy ani nie zawiesiłeś jazd- zapoznaj się z wytycznymi Ministerstwa Rozwoju dla obiektów usługowych i handlowych.

Poniżej wszystkie zalecenia dla placówek handlowych i usługowych, które należy stosować w naukach jazdy – o ile mają one zastosowanie.

W obiektach handlowych i usługowych zaleca się:

  1. Zwracać klientom uwagę na konieczność zachowania bezpiecznej odległości w kolejkach i przy kasie (przynajmniej 1-1,5m)
  2. Nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi, aby nie kasłał i nie kichał w naszym kierunku ani na produkty spożywcze.
  3. Promować dokonywanie płatności bezgotówkowych.
  4. Promować regularne i dokładne mycie rąk przez pracowników obiektów wodą z mydłem lub ich dezynfekcję środkiem na bazie alkoholu (min. 60%), w szczególności:
  • Przed rozpoczęciem pracy;
  • Przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona;
  • Po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;
  • Po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
  • Po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
  • Po skorzystaniu z toalety;
  • Po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
  • Po jedzeniu, piciu, lub paleniu;
  • Po kontakcie z pieniędzmi;
  1. Ograniczać, w miarę możliwości, ekspozycję w punktach handlowych żywności nieopakowanej, przeznaczonej do bezpośredniego spożycia szczególnie pieczywa, ciast, a tam gdzie żywność nieopakowana jest pakowana przez konsumenta- zwracać uwagę na właściwą higienę
  2. Ograniczać możliwość przebierania i dotykania produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej (np. pieczywo, bułki, wyroby cukiernicze).
  3. Promować wykorzystywanie do pakowania rękawic foliowych oraz torebek.
  4. Wywiesić w widocznym miejscu informacje, jak skutecznie myć ręce.
  5. Upowszechniać wśród pracowników wiedzę z zakresu BHP.
  6. Zwrócić szczególną uwagę na rekomendacje, aby podczas wizyt w placówkach handlowych NIE dotykać dłońmi okolic twarzy zwłaszcza ust, nosa i oczu.
  7. Przestrzegać higieny kaszlu i oddychania. Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%).
  8. Zapewnić, aby pomieszczenia handlowe były czyste i higieniczne:
  • powierzchnie dotykowe takie jak: kasy samoobsługowe, blaty, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze i inne przedmioty (np. telefony, klawiatury, terminale płatnicze), a także wózki i koszyki muszą być regularnie wycierane środkiem dezynfekującym lub przecierane wodą z detergentem;
  • wszystkie obszary często używane, takie jak toalety, pomieszczenia wspólne, powinny być regularnie i starannie sprzątane z użyciem wody z detergentem. 

Samochody nauki jazdy są doskonałym wektorem koronawirusa SARS-Cov-2, należy więc zastosować dodatkowe działania zapobiegawcze, o których piszemy tutaj.

Infolinia Narodowego Funduszu Zdrowia 800 190 590, gdzie można uzyskać informacje dotyczące postępowania w sytuacji podejrzenia zakażenia koronawirusem.

Poczytaj też:

Jakie inne środki zapobiegawcze szczególnie w odniesieniu do nauki jazdy należy podjąć?

Jeśli jesteś kursantem:

  1. Ogranicz do niezbędnego minimum kontakt bezpośredni z biurem swojego OSK. 
  2. Płatności za kurs dokonuj drogą elektroniczną.
  3. Do części teoretycznej egzaminu na prawo jazdy możesz przygotować się samodzielnie, bez wychodzenia z domu i bez uczestnictwa w wykładach. Przeczytaj jak to to zrobić.
  4. Odwołaj jazdę, jeśli masz podwyższoną temperaturę, lub miałeś/aś kontakt z taką osobą, a także jeśli miałeś/aś kontakt z osobą, która przebywała za granicą.
  5. Ręce myj po każdej jeździe używając mydła i wody, a jeśli nie masz do nich dostępu, używaj płynów/żeli na bazie alkoholu (min. 60%). Dlaczego? Bo mycie rąk ww. metodami zabija wirusa, jeśli znajduje się on na rękach. Jak myć ręce
  6. Podczas kichania zasłaniaj usta chusteczką.
  7. W trakcie jazd unikaj dotykania ust, nosa i oczu
  8. Pamiętaj, że maseczka nie chroni Cię przed koronawirusem.

Jeśli jesteś instruktorem/właścicielem OSK:

  1. Pamiętaj, że przeżywalność wirusa SARS-Cov-2 na powierzchniach jest znikoma, a do zarażenia się może dojść przez bezpośredni kontakt z wydzieliną osoby chorej, która nawet przez niemal 11 dni od zakażenia się – jak twierdzą specjaliści – nie wie że jest chora.
  2. Ogranicz do niezbędnego minimum kontakt ze swoimi klientami.
  3. Sugeruj swoim klientom dokonywanie płatności elektronicznych.
  4. Proponuj kursantom opcję samodzielnego przygotowywania się do egzaminu teoretycznego – opcja kursu bez wykładów.
  5. Zapoznaj się z Podstawowymi środkami ochronnymi przeciwko nowemu koronawirusowi wywołującemu chorobę COVID-19.
  6. Odwołaj jazdę, jeśli masz podwyższoną temperaturę, lub miałeś/aś kontakt z taką osobą, a także jeśli miałeś/aś kontakt z osobą, która przebywała za granicą.
  7. Stosuj płyny/żele dezynfekcyjne. O tym jak zrobić skuteczny i tani płyn do dezynfekcji pisaliśmy tutaj.
  8. Ręce myj po każdej jeździe używając mydła i wody, a jeśli nie masz do nich dostępu, używaj płynów/żeli na bazie alkoholu (min. 60%). Dlaczego? Bo mycie rąk ww. metodami zabija wirusa, jeśli znajduje się on na rękach. Jak myć ręce
  9. Wyposaż instruktorów w płyn dezynfekcyjny. Wskazane jest, aby każdy z instruktorów miał do dyspozycji płyn dezynfekcyjny, który mógłby być użyty w sytuacji, w której umycie rąk nie byłoby możliwe (na placu manewrowym, w kabinie). Tani i skuteczny preparat dezynfekcyjny można z powodzeniem wykonać samodzielnie.
  10. Przecieraj elementy sterowania pojazdem chusteczką nasączoną płynem dezynfekcyjnym w szczególności: 
    • kierownicę, 
    • manetki, 
    • dźwignię zmiany biegów, 
    • dźwignię hamulca ręcznego, 
    • klamki czy inne elementy mające kontakt z dłońmi kursanta
    • stanowiska komputerowe, klamki blaty biurek itp.
  11. Pamiętaj, że maseczka nie chroni Cię przed koronawirusem i nie zaleca się jej stosowania przez osoby zdrowe
  12. W trakcie jazd unikaj kontaktu ze śluzówką (oczy, usta, nos).
  13. Poddaj samochód ozonowaniu, jeśli poweźmiesz informacje o tym, że jeżdżący twoim samochodem kursant lub twój zmiennik wylądował w domowej kwarantannie lub co gorsza na oddziale zakaźnym,
  14. Ozonowanie (połączone z wymianą filtra kabinowego) warto wziąć też pod uwagę, gdy i/lub gdy epidemia przygaśnie. Ozon posiadający silne właściwości aseptyczne  zapewnia czystość mikrobiologiczną – usuwa bakterie, wirusy, ich spory i cysty oraz grzyby.
  15. Stosuj się do zaleceń GIS i korzystaj z wiarygodnych źródeł informacji 

Czytaj też